árajánlat kérés >

reklám-ajándéktárgy >

napellenző >

timeless photobook >

az anyagleadás módja >

grafikai fájlformátumok >

képzelt riport egy magyar nyomdaipari termékről >

néhány szó a honlapokról és internetes alkalmazásokról >

e-mail >

 

 
 

A leadás formátumai:


Íves, rotácós, és digitális nyomtatáshoz composit PDF-et kérünk. A PDF írásakor kérjük ügyeljen a színmódra és a fontok beágyazására. A képek tömörítését kapcsolja ki, vagy használjon LZW algoritmust.

Tampon és szita munkákhoz postscript fájlt kérünk. A rétegállást mi állítjuk be a technológiának megfelelően, a rács és a felbontás paramétereit kérjük megadni. Ha ezek az adatok hiányoznak, vagy nem tud róla nyilatkozni az operátor, 2540 dpi/30 lpc beállításokat használunk.

Szükség esetén tudunk a forrásfájlból dolgozni. Ha CorelDraw-t használ, elég, ha görbévé konvertálja a fontokat, és átküldi nekünk a CDR-t. Illustrator és Freehand programokból mentsen EPS-t. Ha Indesign és QuarkXpress formátumot szeretne küldeni, kérjük a kép és font mappákat is.

Kilövés:

Mivel a digitális montírozás nálunk ingyenes, célszerű a többoldalas kiadványokból oldalankénti PDF-et írni. A kötési oldalon is hagyja meg a kifutót, valamint ügyeljen arra, hogy ha ön határozta meg a vágójelek helyzetét, az oldalon kívülre a szoftver ne helyezzen többet, mert a montírozó programok vágójel pozíció alapján dolgoznak. Digitálisan montírozni csak egyforma méretű anyagokat lehet. Ha a kiadványon belül vegyesen vannak color és egyszínes oldalak (ez főként a QuarkxPress felhasználókra vonatkozik), mindenképpen külön fájlba írja az anyagot.

A leggyakrabban előforduló hibák:

rgb képek és színek:

Néhány grafikai program (pl. a CorelDraw) egy dokumentumon belül képes egyszerre CMYK és RGB színmódú objektumokat kezelni. Gond ebből akkor származik, ha PDF-írás előtt ezeket nem állítják át. A program természetesen átkonvertálja a színeket, de pl. az R0G0B0 feketéből C84M73Y73K91 lesz, C0M0Y0K100 helyett. Ez egy nagyobb felületen szép telt fekete színt ad, de mivel egy kiadványban a betűk jó része fekete, nem lesz szívderítő a végeredmény.

alátöltés hiánya:

Mivel olyan nyomdagépet még nem találtak ki, ami teljesen pontosan illeszt, az előkészítés során erre tekintettel kell lenni. Ha egy világosabb objektum felett van egy sötétebb, akkor azon a részen ahol találkoznak, a világosabbat 1-2 tizedmilliméterrel meg kell hízlalni. Ez úgy érhető el a legkönnyebben, ha kap egy körvonalat és csak azt (tehát a kitöltést magát nem) alátöltjük. Néhány program ezt automatikusan elvégzi. Ha a takaró objektum fekete, az egészet alá lehet tölteni.

direkt színek cmyk módban:

Jellemzően egyik program sem ír hibátlan postscriptet olyan grafikából, amiben egyszerre vannak color és direkt színek. Ez főleg a raszteres állományoknál jelent problémát. Ilyenkor érdemes a direkt színek helyett valamelyik cmyk színt használni és akkor biztos, hogy egy plate-re a megfelelő objektumok kerülnek. Ilyenkor egy azonosítási listát kérünk mellékelni a filmhez, pl így:

Cyan=P307c, Magenta=P286c, Yellow=P420c

 

  A honlap fenntartója a Print-Positive Kft. © 2009 Minden jog fenntartva