árajánlat kérés >

reklám-ajándéktárgy >

napellenző >

timeless photobook >

az anyagleadás módja >

grafikai fájlformátumok >

képzelt riport egy magyar nyomdaipari termékről >

néhány szó a honlapokról és internetes alkalmazásokról >

e-mail >

 

 
 

A leggyakrabban használt kép és vektoros formátumok:

BMP (Bitmap)

A windows platform elterjedt fájlformátuma. Nem tömöríthető és nem támogatja a CMYK színmódot, ezért kerüljük a használatát.

EPS (Encapsulated Postscript Format)

Tartalmazhat CMYK, vagy RGB képet, szöveget és görbéket is. Az előnézeti kép 72 dpi felbontású, és RGB színmódú.

GIF (Graphic Interchange Format)

A GIF a Compuserve által 1987-ben kifejlesztett, legfeljebb 256 színt vagy szürkeárnyalatot tartalmazó, LZW algoritmussal veszteségmentesen tömöríthető formátum. Támogatja a fokozatos letöltődést, az átlátszó háttérszínt és az animáció szekvenciákat, ezért az interneten az egyik legelterjedtebb képformátum.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

A GIF mellett a webes felhasználásban a legelterjedtebb képformátum. Előnye a 24 bites színmélység, de csak veszteséggel tömöríthető. Nyomdai felhasználásra alkalmas, ha CMYK színmódban lett elmentve és nem alkalmaztak a képen komolyabb tömörítést.

PNG (Portable Network Graphics)

JPEG-nél kevésbé hatékony, de veszteségmentes eljárással tömöríthető RGB kép. Maszk és alfa csatorna menthető hozzá. Elsősorban a webes munkák részmunkafolyamataiban használható.

TIFF (Tagged Image File Format)

Az EPS mellett a nyomdai előkészítés másik legkedveltebb, platformfüggetlen formátuma. Az összes színmódot (kivéve duplex) támogatja. Az LZW algoritmussal veszteségmentesen tömöríthető.

AI (Adobe Illustrator)

Az Illustrator kiadványszerkesztő saját fájlformátuma. Bármilyen grafikai objektumot és a felhasznált Truetype fontokat is tartalmazhatja.

CDR (CorelDRaw)

A CorelDraw rajzprogram saját formátuma. Bármilyen képet, görbét, színprofilt és betűtípust tartalmazhat.

EPS (Encapsulated Postscript Format)

Az asztali gépeken történő kiadványszerkesztés szabványává vált postcript leíró nyelvet használó platformfüggetlen metafájl. Biztosítja a grafikának a különböző szerkesztőprogramok közti hordozhatóságát.

PDF (Portable Document Format)

Az Adobe Acrobat szoftvercsaládhoz kifejlesztett PDF fájlok platformfüggetlenek. A szöveget, raszteres és vonalas képet a képernyőn nyomtatáshűen adja vissza. A felhasznált fontok részben vagy egészben a dokumentumba menthetők.

PS (Postscript)

ASCII kódolású változatában szövegszerkesztővel is módosítható, platformfüggetlen állomány. A levilágító stúdiók jellemzően ebben a formátumban kérik az előkészített anyagokat.

 

  A honlap fenntartója a Print-Positive Kft. © 2009 Minden jog fenntartva